Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akupunktura

 Akupuntura je metoda čínské medicíny,která vznikla  v písemné podobě zhruba sto let před naším letopočtem.

Jedinečnou částí čínské medicíny  je popis souvislosti a vztahů mezi psychickými a fyzickými funkcemi člověka a různými energetickými meridiány .

Deprese je extrémním psychickým projevem přebytku jinu a nedostatku jangu. Zuřivost je naopak extrémním projevem přebytku jangu a nedostatku jinu. Mimořádná změna mezi extrémním jangem a extrémním jinem se podobá vzorci přepínání bipolárních poruch. Prvotním cílem léčby lékařů čínské medicíny je vyvážit jinovou a jangovou qi uvnitř těla.

V čínské medicíně nejsou emoce a psychické funkce omezeny jen na činnost mozku, ale jsou vnímány spíše jako interakce mezi mozkem a energetickými meridiány. Dalším úhlem pohledu na tuto problematiku je, že mozek je zároveň částí každého jednotlivého energetického meridiánu. Podle čínského lékařství tedy správný nebo nesprávný stav každého meridiánu ovlivňuje činnost mozku, v čínském lékařství popisovaného jako zvláštní-přidružený orgán, který může zase zpětně ovlivňovat činnost meridiánů. Jsou tedy na sobě závislé a ve vzájemné interakci ovlivňují svoji činnost.

Jestliže má tělo nedostatek jinové qi, potom bude v těle existovat přebytek jangu. To se může projevit různými symptomy, jako jsou návaly horka, nočním pocením, stresem, nervozitou, zvýšeným krevním tlakem a zácpou. V případě, že máte nedostatek jangové qi a tím pádem přebytek jinové qi, může se u vás projevit pocit chladu, únava, průjem, zpomalený metabolizmus, nižší krevní tlak a psychomotorický útlum.

mo035.jpg