Jdi na obsah Jdi na menu
 


mo064.jpg

Orgánové hodiny a jejich funkce po 24hod.denně

 

Lidský organismus podléhá  vlivům a rytmům v nekonečné složitosti svého pozemského a vesmírného bytí, to znamená dennímu rytmu,hodinovému rytmu, nočnímu rytmu,ročnímu rytmu,anebo  i rytmům s daleko větší periodou deseti nebo i sta let.

Čínská medicína  sleduje organismus a přírodní zákony asi nejdéle a vysledovala  rytmické kolísání činnosti jednotlivých orgánů v průběhu dne.

Není tedy jedno, kdy děláme psychotesty a nebo kdy večeříme.

Lidé dříve žili ve větším souladu  s biorytmy, než je tomu v dnešní hektické době. Rytmus dne byl pro člověka daleko důležitější.

Orgány fungují na základě distribuce energie,kterou ten který orgán ve zvýšené míře obdrží.

23.-1.hodina: Začíná pracovat žlučník.Ti kdo mají s tímto orgánem trable,se v tuto dobu budí anebo nemohou spát.

1.-3.hodina:Aktivují  (regenerují) se játra.V této době začíná nejmenší okysličení mozku. Statistika  nehod na dlouhých cestách je toho dokladem. Vyloženým jedem  pro játra  je pití alkoholu,kávy,kouření a tučné jídlo.Protože játra a žlučník jsou párový orgán opět se žlučníkáři budí anebo nespí.

3.-5.hodina: Zvýšenou činnost mají plíce,proto se obvykle budí astmatici,nemocní na průdušky nebo i ti co mají banální rýmu,kuřáci jdou na cigárko.V této době člověk pociťuje největší strach  anebo těžko vysvětlitelnou úzkost!Stačí i malá příčina!

5.-7. hodina: V největší činnosti je tlusté střevo,je dobré si zvyknout na jeho vyprazdňování. Vyhnout se spěchu,stresu (cha,cha,cha). Nemocní se cítí v tuto dobu zvlášť bídně.Doporučuje se pír hodně čaje a v dnešní době vody z vodovodu (ne balenou kupovanou)

7.-9. hodina:Dostává se do činnosti žaludek a je docela důležitá konzumace přírodních vitamínů.Tělo se trochu odkrví a potřebuje teplo. V tuto dobu proto není vhodná sprcha anebo koupel.

9.-11. hodina:V tuto dobu je aktivní slinivka a slezina.Naprosto nevhodný je alkohol, výtečné je ovoce a med,jedná se jedinou vhodnou dobu kdy je tělo schopno trávit sladkosti.Fyzická zdatnost stagnuje,za to duševně jsme na výši. Vrchol naší mozkové činnosti nastává kolem 11.hodiny ( v letním čase o hodinu dříve)

11.-13. hodina: Doba aktivní činnosti srdce. Nastává útlum a není dobré nějaké  těžké jídlo.Jižní národy mají siestu. Proč asi??? Pozor na úrazy! Vynikající je  krátký spánek nebo  procházka.Krátký spánek je 20 minut maximálne.

13.-15. hodina:Největší činnost  tenkého střeva.Snižuje se citlivost zubů.Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.

15.-17. hodina:Nejvíce pracuje močový měchýř. Je dobré pít bylinkové čaje a již zmiňovanou vodu z vodovodu.Trávicí systém je schopen přijmout i vydatné jídlo.Naše aktivita stoupá.

17.-19. hodina:V činnosti jsou ledviny.Je třeba vyloučit vše, co jim škodí.Tuky, cukry,alkohol,limonády s CO2 i bez,chemikálie,káva,chlad i stresy. Co jim prospěje? - pití vhodných tekutin jako zmiňovana viz výše  pramenitá voda.

19.-21.hodina:V této době člověk dobře vnímá.Je to doba vhodná pro poslech hudby,divadla nebo pro učení se (ale i reklamních spotů tv.!!!!!!)

21.-23. hodina:Doba činnosti ,,tří ohřívačů",tělo se připravuje na odpočinek.Nic nedělat pro aktivaci! Nikdy nekouřit a také jídlo vynechat!

Již od pradávna je tedy známo ,co máme a nemáme dělat.Co vědomě a nevědomky  porušujeme na cestě k naší možné dlouhověkosti.

Přitom stačí tak málo jen se naučit sami sebe poslouchat, protože každá nemoc bolest nám říká ,,dělaš něco špatně změň to"!