Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soudíme-li druhé, vynášíme ortel sami nad sebou

od dávných časů varují moudří rádcové a velcí učitelé před nebezpečím, jež s sebou  přináší lehkomyslné  odsuzování druhých. Přesto se většina lidí této neřesti  stále oddává. Nedokáží  odlišit  spravedlivou a opodstatněnou  kritiku od primitivního odsuzování a nechápou,že svým jednáním způsobují nenapravitelné škody nejen tomu, koho odsuzují, ale především sami sobě. Jedovaté semínko pomluvy žije  velmi dlouho a zanechává stopy, které nelze zahladit, a to nejen v pozemské sféře, ale také v jemnohmotných dimenzích. Problematikou odsudků, jež zatemňují  lidskou mysl,vydávají  duši silám temnoty a brání člověku, aby nalezl svou cestu ke  Světlu, se zabývá kniha HELENY RERICHOVÉ výstižně zvaná ,,Karma odsuzujících".

Ohnisko nežádoucích myšlenek

Při očišťování  mysli je třeba pamatovat na to, že každá nežádoucí myšlenka, od níž  bychom se měli osvobodit,je naopak  nesmírně žádoucí  pro astrál,který se s ní okamžitě spojí a s její pomocí rozezní struny  svých přání a požitků,tj. začíná  znovu žít. Astrální schránka  a její život jsou však pro rozvinutého ducha  již nepotřebné, je to krok zpátky, porážka v procesu  za svobodou. Proto je tak důležitá neustálá  kontrola mysli, astrál je totiž ve svém  úsilí o život  velmi vytrvalý.

Jakmi-le tento zkušený nepřítel zjistí, že byl odhalen a že sním vedeme proces (boj) na život a na smrt,začne používat nejrůznější masky pod nimiž se snaží ukrýt svoji pravou podstatu. Od něho pochází pokrytectví,přetvářka,farizejství i fanatizmus.

Osobní světy našich předků,kteří dávno zemřeli, nejsou důležité pro evoluci ani pro vesmír. Naopak je pouze znečišťují a jsou jen zbytečným haraburdím, stejně  jako staré obnošené šaty.

Jen jasní duchové, kteří  prožijí život v nadosobní úrovni, po sobě žádné takové smetí nezanechávají.

Strach - zákeřný nepřítel

Jelikož strach je velice životaschopný,astrál ho využívá  prakticky  neustále a šikovně jej přikrývá různými zástěrkami,které s ním zdánlivě nemají  nic společného. Pocity astrálu jsou  navíc lehce přenosné. Jediný zbabělec  může vnést paniku  do celého vojska (nedávný případ ušlapaných lidí v tunelu při vtupu na techno párty v Německu) nebo proměnit diváky  klidně sedící v divadle ve stádo divokých zvířat. Člověk se tak  leckdy podobá jarmareční loutce, za jejíž  provázky může kdokoli tahat svýma - často nečistýma - rukama.

Jen tím, že si udržíme duchovní imunitu, uchráníme svoji celistvost a vnitřní rovnováhu.

Helena Rerichová, ,,Karma odsuzujících"